οπτικη ποιηση και ερευνητικη γραφη:Mια συγκριτικη Ευρωπαικη προσεγγιση


                         Οπτική ποίηση και ερευνητική γραφή στην Ελλάδα και στην Ιταλία:
                             Συγκριτικά παραδείγματα στην σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

To διαπολιτισμικό πρόγραμμα Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee [Α.Μ.Κ.Ε] σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό εργαστήρι Less is More που εδρεύει στην Αθήνα οργανώνουν μια διήμερη εκδήλωση την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαίου 2019 αφιερωμένη στην οπτική ποίηση και στις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις στην λογοτεχνία. Ειδικότερα θα επιχειρήσουμε μια συγκριτική θεώρηση ανατρέχοντας στην εξέλιξη της λογοτεχνίας από την εποχή της οπτικής ποίησης έως τις σύγχρονες τάσεις της ερευνητικής γραφής με τη παρεμβολή των οπτικοακουστικών υλικών και της ψηφιακής τεχνολογίας. 
      Έτσι η Τίνα Πανδή, Ιστρικός Τέχνης και επιμελήτρια Ε.Μ.Σ.Τ θα ανακαλέσει την ιστορία της ομάδας των Ελλήνων καλλιτεχνών και λογοτεχνών που απασχολήθηκαν με την οπτική ποίηση κατά την δεκαετία του 1980. Η παρουσίασή της είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την οργάνωση έκθεσης στο ΕΜΣΤ το έτος 2012 με τίτλο: «Αυτό είναι ένα ποίημα-Ομάδα οπτικής ποίησης 1981-2011».
      Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης ποιητής/καλλιτέχνης διαμέσων θα παρουσιάσει τα συμβολικά και αισθητικά στοιχεία του πειραματισμού του στα σημεία που συναντιέται με την διαπολιτισμική αίσθηση της γραφής. Έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα παραπάνω θέματα σε κείμενα και δημοσιεύσεις. Έργα του έχουν περιληφθεί σε εκθέσεις και αφιερώματα στο εξωτερικό όπως πρόσφατα στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Bonotto της Ιταλίας. www.dagrafiotis.com
            Επιπλέον, η Mariangela Guatteri και ο Giulio Marzaioli, συγγραφείς και συν-επιμελητές στο εκδοτικό πρότζεκτ  Benway Series, θα επιχειρηματολογήσουν σχετικά με τη πρόσφατη λογοτεχνική παραγωγή στην Ιταλία που περιλαμβάνεται στον γενικό τίτλο της «ερευνητικής γραφής». Η ερευνητική γραφή αφορά τις αισθητηριακές ποιότητες της γραφής όπως εκφράζονται με την χρήση οπτικοακουστικών και ψηφιακών μέσων. Οι απαρχές της ερευνητικής γραφής μπορούν να αναζητηθούν σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση του πρωτοποριακού κινήματος των neo avanguardie στην Ιταλία κατά τις δεκαετίες 1970-1980 αλλά οι σύγχρονοι συγγραφείς διαχωρίζονται επίσης από το ιδεολογικό και εικαστικο /λογοτεχνικό ορίζοντα του κινήματος.

        Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στα site των συνεργαζόμενων φορέων:
    
        https://benwayseriesgreece.blogspot.com/

        Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: 

            giorgia@labirintoculturacivilta.org 

             lessismoreath@gmail.com  

Comments